Pagrindinis

Ir knyga mane augina

El. paštas Spausdinti PDF

                     Sakoma, kad knyga – geriausias žmogaus draugas. Knygos gyvenimas daug kuo primena žmogaus gyvenimą. Iš pradžių jos būna naujos – jaunos, o paskui pasensta. Knygos, kaip ir žmonės, mėgsta būti švarios, tvarkingos, puošnios, mylimos.

                      Užaugome ir augame lydimi posakio ,,Knyga – geriausias draugas“. Ar šis posakis nepaseno? Ar mėgsta mūsų vaikai knygą, kaip mėgome mes? Ar neiškeitė jos į kompiuterį, televizorių?

                      ,,Atžalyno“ pagrindinės mokyklos 4b klasės mokiniai dalyvavo ilgalaikiame projekte ,,Ir knyga mane augina“. Šis projektas skirtas mokiniams, kurie mėgsta skaityti, klausytis skaitomo teksto ir tiems, kuriems kol kas knyga nėra pats geriausias draugas.

 

                      Projektą pradėjome išvyka į knygnešio J. Bielinio gimtinę.

                      Per mūsų rajoną driekiasi knygnešių nutiestas lietuviškos knygos kelias, todėl kovo 15 dieną minime Knygnešio dieną. Žiūrėjome lietuviško meninio filmo ,,Knygnešys“ ištrauką, kuri padėjo vaikams suprasti sunkų ir pavojingą knygnešio dalią. Aplankėme J. Bielinio kapą, namą, akmenį, ąžuolą. Užžėlė knygnešių takai, kasdienybė išblukino anuomet vartytų knygų puslapius, išliko tik kalba, tas gimtas žodis ir praeitis, kuria šiandien didžiuojamės.

                      Dalyvavome edukaciniuose užsiėmimuose ,,Sėlos“ muziejuje ,,Slapta mokykla“, ,,Popieriaus gamyba“, J. Bielinio bibliotekoje - ,,Susipažinkime: BIBLIOTEKA“, ,,Knygelių namai“, meninio skaitymo, ,,Tramtatulio“ konkursuose. Mokiniai kūrė knygas, jas iliustravo, rašė laiškus perskaitytos knygos veikėjams. Paminėjome J. Janonio – 120-ąsias metines. Vyko garsiniai knygų skaitymai.

                      Į projektą buvo įtraukti ir mokinių tėveliai. Jie padėjo prisiminti ir kurti knygutę – ,,Mano pirmoji knyga“. Vyko teatralizuota pamoka ,,Labas, ką skaitai?“, kurioje kiekvienas pristatė savo knygą, dainavo, vaidino. Mokiniams patinka literatūriniai teismai. Į svečius buvo atvykę leidyklos ,,Nieko rimto“ atstovai, kurie surengė knygų mugę. Pamokoje ,,Mėgstu skaityti“ vaikai pasakojo apie labiausiai patikusią knygą, ją siūlė perskaityti draugams. Lapkričio 14 dieną dalyvavome Šiaurės šalių bibliotekų skaitymuose ,,Ateitis Šiaurės šalyse“. Šiauliuose aplankėme pačią didžiausią knygą Lietuvoje.

                      Projektą užbaigėme pasikvietę mažuosius darželio ,,Rugelis“ draugus. Mažieji išklausė paruoštą programėlę, juokėsi iš tinginių pelėdžiukų, varniuko, kurie taip ir neišmoko nei skaityti, nei rašyti. Būsimiesiems pirmokams dovanojome knygelių.

                      Šios edukacinės pamokos ir išvykos skatino mokinius labiau pamilti knygą, semtis iš jos žinių ir nepamiršti, kad knyga – geriausias žmogaus draugas. Renginiai skirti knygai skatino prisijungti prie skaitymo skatinimo iniciatyvos ir paversti Lietuvą daugiausiai skaitančia Europos šalimi.

 

                                                                                      4b klasės mokytoja

                                                                                      Violeta Vanagienė

knyga4b 1_m knyga4b 2_m knyga4b 3_m knyga4b 4_m knyga4b 5_m knyga4b 6_m