Gruodžio 6, 12, 13 d. „Atžalyno“ 2a, 2b ir 3b klasių mokiniai vyko į Sodeliškio dvarą. Edukaciją „Kaip senoliai bandeles kepė“ pradėjome jaukioje sodybos gryčioje, kurioje buvo šilta ir dvelkė senove. Mus svetingai sutiko, edukatorė Jolanta Matusevičienė. pakvietė sėstis už ilgo medinio stalo.
Sužinojome, kad senoliai dažniausiai bandeles kepdavo iš paprastų ir lengvai prieinamų ingredientų: miltų, vandens arba pieno, mielių, cukraus ir druskos. Jei šeima turėjo gyvulių, pienas ir kiaušiniai buvo vietiniai ir švieži. Kai kuriose šeimose, norint pasaldinti bandeles, naudodavo medų, o vietoje cukraus naudojo obuolių džemą ar kitokių vaisių uogienę.
Išklausę pasakojimo, kibome į darbą. Nusimazgojome rankas variniame bliūde ir nusišluostę į lininį rankšluostį, susėdome grupelėmis prie stalo. Tada kiekvienas iš paruoštos tešlos susiformavome po 4 bandeles, pagardinome varškės ir obuolienės įdaru, papuošėme aguonų, cinamono pabarstukais. Kol krosnyje kepė bandelės, susipažinome su gryčioje esančiais įvairias senoviniais rakandais, dainavome adventines dainas.
Netrukus pasklido malonus kepinių aromatas. Sunku buvo atpažinti iš krosnies ištrauktas bandeles, nes kepdamos jos pakeitė dydį ir formą. Ragavome savo bandeles, gėrėme arbatą su medumi ir visi patvirtinome, kad tokių skanių bandelių nebuvome valgę.











