Pagrindinis -> Taip gyvename -> Tomos sėkmė rašinių konkurse „Mes esame NATO“

Tomos sėkmė rašinių konkurse „Mes esame NATO“

El. paštas Spausdinti PDF

     Jau tapo tradicija, kad artėjant Lietuvos Respublikos narystės NATO metinėms, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie KAM, dienraštis „Kurier Wileński“, Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Vilniuje ir NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje organizuoja trikalbį 8-12 klasių mokinių rašinių konkursą „Mes esame NATO“, kuriame kasmet darniai suskamba Lietuvos jaunosios kartos atstovų, užaugusių jau nepriklausomoje valstybėje, mintys ir samprotavimai apie mūsų narytės NATO reikšmę.

   Šiais metais konkursas sulaukė 27 rašinių iš Vilniaus, Vilniaus rajono, Kauno, Marijampolės, Vilkaviškio, Jurbarko r., Biržų, Anykščių, Mažeikių, Plungės mokyklų. Mokiniai galėjo pasirinkti vieną iš devynių temų. Vertinant darbus buvo vadovaujamasi temos suvokimo ir originalumo, kūrybiškumo ir gebėjimo analitiškai mąstyti, bendrojo raštingumo kriterijais. 

   Biržų ,,Atžalyno“ pagrindinės mokyklos 8a klasės mokinė Toma Einorytė taip pat dalyvavo šiame respublikiniame konkurse. Džiugu, kad jos rašinys „Kas yra NATO?“ buvo įvertintas. Rašinyje mokinė akcentavo visų NATO narių vienybės svarbą, svarstė apie kolektyvinės gynybos privalumus, apie tai, kad turėti sąjungininkus yra labai svarbu, bet ne mažiau svarbu – pačių indėlis į savo šalies saugumą. Mokinė samprotavo ir apie kiekvienos valstybės įsipareigojimų vykdymą, skiriant lėšas gynybos reikmėms bei dalijantis patirtimi dalyvaujant NATO misijose.

   Citatos iš Tomos rašinio apie NATO:

,,...Jeigu manęs prieš mėnesį būtų paklausę, kas man yra NATO, būčiau atsakiusi, kad man asmeniškai jis nelabai yra pažįstamas. Bet dabar, kada kasdien skaitau naujienų portalų straipsnius apie kulkosvaidžių antplūdžius, Ukrainos miestų bombardavimus, žuvusiuosius ir Rusijos skleidžiamą dezinformaciją, džiaugiuos, kad Lietuva priklauso NATO. <...> Nors pasaulis keičiasi kasdien, o NATO kartu su juo, aš tikiu, kad svarbiausias dalykas nesikeičia - su NATO mes esame saugūs. <... > Jeigu mokėčiau, garsiai dainuočiau NATO himną, kad visi planetos gyventojai išgirstų ir pagaliau suprastų, kad NATO nėra blogis. NATO - taikos žemėje nešėja.“ 

   Toma kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Julita Gabriūne 2022 m. kovo 25 d. buvo pakviestos į konkurso laureatų apdovanojimo ceremoniją, kuri vyko Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos Baltojoje salėje. Gaila, tačiau į apdovanojimo ceremoniją Toma atvykti negalėjo, nes kovo 20 - 26 d. dalyvavo Erasmus+ projekte ,,Žiemos sportai ir aktyvus gyvenimo būdas" Slovakijoje. 

   Už rašinyje atskleistą kūrybingumą ir nuoširdumą Toma Einorytė apdovanota NATO Force Integration Unit Lithuania vado plk. Peterio Nielseno 3-osios vietos diplomu ir prizais.


collage t2_m collage t_m