Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2012 - 2013 mokslo metai -> Projektas EUROSCOLA

Projektas EUROSCOLA

El. paštas Spausdinti PDF

2013-ieji metai yra paskelbti Europos piliečių metais. Visoje Europoje vyks daugybė renginių, skirtų būtent šiai tematikai, piliečiai bus informuojami apie įvairias teises, kuriomis gali pasinaudoti būdami Europos Sąjungos piliečiais: teisę keliauti, studijuoti, gyventi, balsuoti ir panašiai. Nors kartais to nesuvokiame, ES piliečių teisės jau seniai tapo neatsiejama mūsų visų gyvenimo dalimi.

Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje pakvietė šalies mokyklų moksleivius dalyvauti Euroscola programoje ir sukurti prezentaciją, kurioje komandos atskleistų 5 dalykus, kurie pasikeistų jų gyvenimuose, jei Lietuva nebūtų Europos Sąjungoje.

         Pirmą kartą šiame konkurse nutarė dalyvauti ir mūsų mokykla. Subūrę komandą iš 10-11 klasių mokinių bei susipažinę su konkurso sąlygomis, pradėjome rinkti informaciją apie tai, kokia nauda yra Lietuvai būti ES dalimi. 

Pirmadienis. Mums labai pasisekė, nes į Biržus atvyko ES parlamento narė Radvilė Morkūnaitė. Simona, Laura, Viktorija, Modestas, Tautvydas ir Ernestas turėjo gerą progą sužinoti apie buvimo ES dalimi privalumus ir trūkumus, užduoti parlamentarei klausimų bei kartu nusifotografuoti.

Antradienis. Mokykloje svečiavosi 4 merginos iš Švedijos – Tilda, Fanny, Evelina ir Lina. Jos vienareikšmiškai džiaugėsi ES teikiamais privalumais, tokiais kaip galimybe laisvai keliauti, dirbti, pažinti kitas šalis ir žmones. Mūsų mokyklos mokiniams tai buvo gera proga patobulinti anglų kalbos žinias, sužinoti apie Švediją, jų mokyklas, jaunimo gyvenimą ir laisvalaikį.

Trečiadienis. Eligijus, Simona, Viktorija, Laura, Toma ir Brigita išskubėjo į susitikimą su Biržų rajono savivaldybės Ekonomikos ir investicijų vyriausiąja specialiste Jurga Bagamoloviene, kuri mus labai nuoširdžiai priėmė ir papasakojo apie rajone jau atliktus darbus panaudojant ES lėšas. Taip pat sužinojome apie projektus, kurie bus atliekami artimiausiu metu bei apie ES lėšų panaudojimo procedūras.

Ketvirtadienis, penktadienis, pirmadienis. Daugiausia darbo teko mūsų kompiuteristui Ignui - reikėjo suredaguoti tekstus, sugalvoti, kaip pateikti turimą medžiagą.

           Per trumpą laiką mokiniai turėjo gerą progą sužinoti apie buvimo ES privalumus ir tai, kas būtų, jei Lietuva nutartų pasitraukti iš šios bendrijos.

           Anglų kalbos mokytoja Justina Bukienė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Irena Galeckienė nuoširdžiai dėkoja visiems mokiniams, dalyvavusiems šiame projekte.

2013 Euroscola_m