Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2013 - 2014 mokslo metai -> Pažintis su Biržų miesto žydų likimu

Pažintis su Biržų miesto žydų likimu

El. paštas Spausdinti PDF

     Gegužės 16 dieną 5a ir 5 b klasių mokiniai vyko į II pasaulinio karo metais vokiečių įsteigto žydų geto vietą. Biržų žydų getas buvo įkurtas dabartinėse Vilniaus, Karaimų, Žemojoje ir Rinkos gatvėse.

     Ekskursiją vedė ir savo prisiminimais bei išgyvenimais dalijosi dabar jau garbaus amžiaus buvusi mokytoja Elena Telksnienė. Jai likimas lėmė kartu su žydais gyventi gete. Kuriant getą, vokiečiai įsakė tų gatvių gyventojams palikti savo namus arba keistis su žydais, gyvenusiais Vytauto gatvėje. Tėvai, nenorėję palikti savo namų, gavo leidimą gyventi žydų geto teritorijoje. Šeimai teko ne tik matyti, bet ir patiems patirti visus baisumus.

     Mokytoja pasakojo, kad 1941 metų liepos 27, dieną vokiečiams užėmus Biržus, visi žydų tautybės žmonės buvo suvaryti į getą. Kaip šiandien, ji prisimena pačią baisiausią dieną savo gyvenime – masines žydų žudynes 1941 rugpjūčio 8 dieną Astravo miškelyje, Pakamponyse.

     Lydimi Elenos Telksnienės apžiūrėjome likusius namus, kuriuose veikė žydų senelių prieglauda, sinagoga, mokykla, bendruomenės pirtis.

             Istorijos mokytoja Regina Trepkuvienė

 

5a 5b_ekskursija_m   5a 5b_ekskursija_m 2