Pagrindinis -> Taip gyvename -> „Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ („Winter sports and active lifestyle“) stovykla Slovakijoje

„Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ („Winter sports and active lifestyle“) stovykla Slovakijoje

El. paštas Spausdinti PDF

collage wintersport2 „Atžalyno“ pagrindinėje mokykloje jau trečius metus vykdomas Erasmus+ strateginių partnerysčių projektas „Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ . Projekto partneriai – Rajec-Jestrebi gimnazija (Čekijos respublika), Tvrdošin gimnazija (Slovakija), Raahe vidurinė mokykla (Suomija), Biržų „Atžalyno“ pagrindinė mokykla ir po vieną sporto klubą iš kiekvienos šalies partnerės.

Kovo 20-25 d. dalyvavome stovykloje Slovakijoje. Į stovyklą vyko 9 „Atžalyno“ aštuntokai, juos lydintys mokytojai bei sporto klubo atstovai.

Ankstyvą sekmadienio rytą išvykstame iš Biržų. Laukia daugiau kaip tūkstančio kilometrų kelionė, kurios galutinis tikslas Oravicė. Po daugiau kaip 14 valandų esame vietoje.

Pirmąją stovyklos dieną susipažistame su apylinkėmis ir keliaujame į kalnus. Išbandome sniegbačius. Sniegbačiai, arba sniegbridžiai – tai ant įprastų batų tvirtinamas didesnio ploto apavas, kuris padeda negrimzti brendant per gilų sniegą, sumažina slydimą einant ledu. Priešingai nei slidėmis, jais ne šliuožiama, o einama.

Lipame į kalną slidinėjimo trasa. Lipti aukštyn patogu ir be sniegbačių, bet jie labai praverčia leidžiantis žemyn.

Antrą dieną vykome į Tvrdošino miestą. Mokykloje slovakų mokiniai pristatė savo parengtą medžiagą apie Slovakiją, šalyje kultivuojamas žiemos sporto šakas ir žymiausius sportininkus. Po to mokiniai ir suaugusieji suskirstomi į grupes ir keliaujame po miestą, aplankydami žymiausias vietas. Užduotis – nufotografuoti ir išsiųsti penkias gražiausių objektų nuotraukas, kurios dalyvaus nuotraukų konkurse.

Trečioji diena skirta kalnų slidinėjimui. Mokiniai matuojasi batus ir mokytojų lydimi pradeda slidinėjimo pamokas. Nenorintiems slidinėti – pėsčiųjų žygis į kalnus.

Ketvirtadienis prasideda išvyka į ŠtrbskePleso – Slovakijos Aukštųjų Tatrų kurortą, esantį 1355 m aukštyje virš jūros lygio. Šis kurortas įsikūręs vaizdingoje vietoje ant ežero kranto.

ŠtrbskePleso slidinėjimo kurorte dažnai rengiamos įvairios žiemos sporto rungtynės. Taip pat šio kurorto mikroklimatas turi unikalių savybių, dėl to čia yra įrengta keletas sanatorijų, jose daugiausiai gydomos kvėpavimo takų ligos.

Keliaujame aplink ežerą, grožėdamiesi nuostabiais vaizdais. Iš čia labai gerai matomi Aukštųjų ir Žemųjų Tatrų kalnų skirtumai.

Sekanti kelionės stotelė LiptovskyMikulašas, Zubereco urvai ir etnografinis Slovakijos kaimas.

Priešpaskutinę stovyklos dieną kėlėmės į kalnus stebėti tarptautinių skialp (lietuviško pavadinimo atitikmens kol kas nėra) varžybų, kurių metu dalyviai prie kalnų slidžių pritvirtina specialią, neleidžiančią slidėms slysti dangą ir kopia nurodyta trasa į kalną, o pakilę leidžiasi kalnų slidėmis žemyn.

Didelį įspūdį visiems paliko susitikimas su kalnų gelbėtoju, kuris papasakojo apie kalnuose gręsiančius pavojus, parodė gelbėjimo darbuose naudojamą įrangą.

Paskutinė diena- pažymėjimų įteikimas, nuotraukų konkurso apdovanojimai, jaudinančios atsisveikinimo akimirkos ir ilga kelionė į namus, pakeliui aplankant šalia Krokuvos esančias Veličkos druskų kasyklas.

Stovykloje mokiniai pagerino bendravimo bei anglų kalbos įgūdžius, išmoko naujų žiemos sporto veiklų ir susirado gerų draugų.

 

                                 Projekto koordinatorius                                                     Vaidotas Butkevičius


collage slovakija1_m collage slovakija2_m collage slovakija3_m collage slovakija4_m collage slovakija5_m