Pagrindinis -> Taip gyvename -> Biržų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos mokinių stovykla Suomijoje

Biržų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos mokinių stovykla Suomijoje

El. paštas Spausdinti PDF

collage wintersport2

 

 

 

 

       „Atžalyno“ pagrindinėje mokykloje jau trečius metus vykdomas Erasmus+ strateginių partnerysčių projektas „Žiemos sporto šakos ir aktyvus gyvenimo būdas“ . Projekto partneriai – Rajec-Jestrebi gimnazija (Čekijos respublika), Tvrdošin gimnazija (Slovakija), Raahe vidurinė mokykla (Suomija), Biržų „Atžalyno“ pagrindinė mokykla ir po vieną sporto klubą iš kiekvienos šalies partnerės.

Rugsėjo 5-9 d. dalyvavome stovykloje Suomijoje. Į stovyklą vyko 8 „Atžalyno“ mokiniai ir juos lydintys mokytojai.

 

   Dėl Covid-19 pandemijos keitėsi projekto stovyklų laikas, todėl Suomijoje vietoj numatytų žiemos sporto šakų išbandėme rakečių sporto šakas: badmintoną, pandelio tenisą, piklebolą. Mokiniai ir drąsiausi mokytojai žaidė futbolą įvilkti į permatomus skaidrius rutulius.

   Nemažai laiko buvo skirta veikloms lauke. Žaistas diskgolfas, važiuota specialiais per sniegą ir smėlį važiuoti pritaikytais dviračiais, plaukiota kajakais ir irklentėmis, įveikinėti kliūčių ruožai medžiuose ir ant žemės.

   Suomių neatsiejama sveikos gyvensenos ir gyvenimo būdo dalis – sauna. Penkiems tūkstančiams suomių – daugiau kaip trys tūkstančiai saunų. Saunas išbandėme ir mes. Didžiausią įspūdį visiems paliko „dūminė“ sauna iš kurios atvėsti bėgome tiesiai į jūrą.

   Mokykloje suomių mokiniai pristatė savo parengtą medžiagą apie Suomiją, Raahės miestą, žiemos sporto šakas ir žymiausius sportininkus, supažindino su mokykla.

   Mokykloje stebino neįprasta tyla ir tai, kad visi mokiniai batus ir viršutinius rūbus palieka mokyklos fojė tiesiai ant žemės ir po mokyklą vaikšto su kojinėmis. Nemokamai maitinami visi mokiniai. Maistą įsidedą patys tiek kiek nori, bet privalu viską suvalgyti. Į mokyklą beveik visi mokiniai važiuoja dviračiais arba motoroleriais. Nepastebėjome ir mobilių telefonų, bet beveik visi mokiniai su nešiojamais kompiuteriais, kuriais visus mokinius aprūpina mokykla.

   Mokiniai gyveno suomių šeimose, todėl betarpiškai susipažino su suomių gyvenimo būdu. Džiugu tai jog suomiai kurių šeimose gyveno mūsų mokiniai gyrė, kad lietuvių mokiniai labai tvarkingi.

   Paskutinė diena - pažymėjimų įteikimas, nuotraukų konkurso apdovanojimai, jaudinančios atsisveikinimo akimirkos ir ilga, pusantros paros trunkanti kelionė į namus, pakeliui aplankant Talino senamiestį, po kurį vedžiojo buvusi „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos mokytoja Jelena Kask.

   Stovykloje mokiniai pagerino bendravimo bei anglų kalbos įgūdžius, išmoko naujų žiemos sporto veiklų ir susirado gerų draugų.

 

 

 

    Projekto koordinatorius                                                     Vaidotas Butkevičius

 

collage suom02_m collage suom01_m collage suom03_m collage suom05_m collage suom06_m collage suom07_m collage suom08_m collage suom09_m collage suom10_m collage suom11_m collage suom12_m