Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2014 - 2015 mokslo metai -> Mokslo metus „pradėjome anksčiau“

Mokslo metus „pradėjome anksčiau“

El. paštas Spausdinti PDF

                 logotipas programa

                      Rugpjūčio 24-30 dienomis Biržuose vyko Švietimo mainų paramos fondo finansuojamo Mokymosi visą gyvenimą programos veiklos Comenius Regio partnerysčių projekto „Leiskite mums mokytis ir pasisemti įkvėpimo vieniems iš kitų“ („Let us learn and take inspiration from each other“) sportinė stovykla. Jos dalyviai: Rajec- Jestrebi ir Biržų savivaldybių, sporto klubų atstovai bei mokiniai ir mokytojai iš Čekijos Rajec-Jestrebi gimnazijos ir Biržų „Atžalyno“ vidurinės mokyklos- patyrė daug įspūdžių, kuriuos perteikti norisi dienoraščio forma.

                     Svečių laukėme vėlyvą sekmadienio vakarą, bet jau apie pietus sulaukiame skambučio – „Mes jau Lietuvoje“. Tai gerai- nes „sutaupytas laikas“ leidžia pradėti pažintį su Lietuva aplankant „Kryžių kalną“, o taip pat lieka laiko susipažinti su „Atžalyno“ mokykla. Mokykloje geriame arbatą, išbandome mokyklos sporto sąlę ir laukiame mokinių bei jų tėvų, nes pagal susitarimą čekų mokiniai gyvens lietuvių mokinių šeimose. Vaikai „išdalinti“, ir suaugusieji vyksta į viešbutį.

Pirmadienis. Po susitikimo savivaldybėje su rajono vadovais, vykstame į Nemunėlio Radviliškį, kur tris dienas vyks dauguma stovyklos veiklų. Numatytą programą „koreguoja“ visą dieną pliaupiantis lietus. Veikla persikelia į sporto salę. Gal ir gerai , nes pasirodo, kad mums tokios įprastos sporto šakos kaip krepšinis ar kvadratas čekams yra gana egzotiškos. Ypač skiriasi pas mus ir Čekijoje žaidžiamo kvadrato taisyklės. Čekijoje išmušus žaidėją kamuolys atiduodamas išmušto žaidėjo komandai. Paskutinį likusį aikštelės žaidėją reikia išmušti tris kartus.

Kol pusė mokinių sportuoja sporto salėje, likusieji, nepaisydami lietaus baidarėmis plaukia Nemunėlio upe. Nors smarkai lyja, bet nuotaika puiki, o kai kuriems plaukiantiems vis norisi „pasisunkinti distanciją“, todėl vis bandoma prasibrauti per meldynus ar vinguriuojant nuo vieno kranto prie kito. Baigus distanciją ir išlipus į krantą paaiškėja tokio keisto plaukimo priežastis- irkluojama pirmą kartą.

Papietaujame. Lietus nesiliauja, todėl tęsiame užsiėmimus sporto salėje.

Antradienis. Stovyklos dalyvius pasitinka saulėtas rytas. Papusryčiaujame ir stengiamės įvykdyti tai, ko nepavyko įvykdyti vakar. Pusė mokinių ir suaugusiųjų lieka mokyklos stadione. O tie, kurie neplaukė baidarėmis, rengiasi plaukimui. Plaukti šiandien žymiai smagau. Šviečianti saulė ir atsiveriantys nuostabūs vaizdai leidžia atsipalaiduoti. Todėl trasą paskutiniai dalyviai įveikia per beveik dvigubai ilgesnį laiką nei tie kurie plaukė pirmadienį. Likusieji mokykloje žaidžia žaidimus ir varžosi turistinio kliūčių ruožo varžybose. Visiems mokiniams išbandžius kliūčių ruožą, jį įveikia bendra lietuvių mokytojų ir čekų „rinktinė“ kurios sudėtyje ir Rajec- Jestrebi miesto meras. Patirtis nugali- trasos įveikimo laikas geriausias!

Papietavę vykstame į Mantagailiškį žaisti „montebolo“ Biržiečiams šio žaidimo pristatinėti gal ir nereikia. Bet jei trumpai, šis žaidimas tai savitas futbolo ir golfo derinys. Pasidaliname į komandas ir, susipažinę su taisyklėmis, pradedame žaidimą. Įridentį kamuolį į duobutes ne taip paprasta. Juo labiau, kad kamuolys vis „stengiasi“ įsiridenti į vandens sklidinas karstines įgriuvas ar tankai sužėlusius krūmus. Vakare pavargę, bet kupini įspūdžių vykstame namo.

Ketvirtadienį paliekame Nemunėlio Radviliškį ir vykstame į Anykščius. Pirma stotelė- „Nuotykių parkas“ . Laipioti aukštai medžiuose įrengta trasa pasiryžta ne visi. Bijantys aukščio renkasi dviračius ar vasarines slides ir patraukia vaizdingu Šventosios pakrante įrengtu pėsčiųjų ir dviračių taku. Laipiojimo trasas įveikti ne taip paprasta. Gal todėl tarp pasiryžusių jas įveikti tik trys suaugusieji. Tarp jų Jajec- Jestrebi miesto meras Peter Perout ir šių eilučių autorius. Nors įveikti trasas ir sudėtinga, bet visus sunkumus atperka „skrydis per Šventąją“.

Antra dienos pusė jau lengvesnė ir labiau skirta pramogoms ir pažinčiai su Anykščiais. Smagiausia dalis- vasaros rogučių trasa ant Kalitos kalno. Trasą su malonumu išbandė tiek mokiniai, tiek suaugusieji. Aišku, būnant Anykščiuose būtų nuodėmė neaplankyti Puntuko akmens ar neužkopti į „Laimės žiburį“ bei nepasigrožėti Anykščių vaizdais užkopus į aukščiausios Lietuvoje bažnyčios bokštą.

Penktadienis. Vis labiau gyvename laukiančio išsiskyrimo nuotaikomis. Juo labiau, kad ir mokiniai per tas kelias bendravimo dienas spėjo susidraugauti.

Pirmą dienos pusę skiriame pažinčiai su Biržais. Aplankome Biržų pilį, naujai atstatytą pilies arsenalą. Vykstame prie „Karvės olos“, pereiname ilgiausiu Lietuvoje pėsčiųjų tiltu per Širvėnos ežerą... Perkami „biržietiški“ suvenyrai...

Po pietų vykstame į Pabiržės mokyklos sadioną, kuriame vyks paskutinis stovyklos renginys, projekto partnerio sporto klubo ‚Dynamic“ pėsčiųjų žygis „Kelio užteks visiems“. Žygio trasa driekiasi vaizdingomis Biržų regioninio parko teritorijos vietovėmis. Po trumpo instruktažo kartu su kitais žygeiviais vyksta ir visi sportinės stovyklos dalyviai. Dauguma pasirenka 6 km ilgio maršrutą, kuris vėliau kai kuriems dalyviams pasirodo per trumpas, todėl įveikiamas dar kartą. Įveikę trasą žaidžiame netradicinius žaidimus: „kubą“, minigolfą, ragaujame kareivišką košę. Mūsų svečius iš Čekijos ypač sužavi apsilankymas Jaronytės sodyboje ir susitikimas su sodybos šeimininke.

                     Grįžę į viešbutį aptariame ir įvertiname stovyklą ir numatome tolimesnes projekto veiklas.

Šeštadienis. Ryte renkamės mokyklos kieme. Atvyksta šeimose gyvenę čekų mokiniai. Dalyviams įteikiami projekto logotipu papuošti marškinėliai, rašikliai. Sakomos atsisveikinimo kalbos. Bendra nuotrauka ant mokyklos laiptų. Ašaros mokinių akyse ir atsisveikinimo akimirkos. Iš kiemo išsukantis autobusas. Stovykla baigėsi. Iki pasimatymo seminare Čekijoje!

 

       Projekto koordinatorius Vaidotas Butkevičius

Daugiau skaitykite:

 cekai birzai_m     cekai birzai_m3  cekai birzai_m 2

 

cekai birzai_m4  cekai birzai_m5  cekai birzai_m6

 

cekai birzai_m7  cekai birzai_m8