Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2015 - 2016 mokslo metai -> Miško draugas

Miško draugas

El. paštas Spausdinti PDF

Visi mėgsta pabūti miške. Ten galima ilsėtis, grožėtis gamta, pasivaikščioti ar prisirinkti miško gėrybių. O kas gi rūpinasi miškais? Ogi miškininkai. Biržų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos 2a klasės mokiniai susipažinti su miškininko profesija vyko į Biržų miškų urėdiją, nes kas gi gali geriau papasakoti apie ją, už pačius miškininkus.

Pamoka prasidėjo jaukioje salėje. Urėdijos meistrė Jurgita Bruniuvienė vaizdžiai ir įdomiai papasakojo apie miškininko darbą. Antrokai išgirdo, kad miškininkai dirba daug ir įvairius darbus. Tvarko ir valo miškus, kerta brandžius medžius ir ruošia medieną, kirtavietes atsodina pačių išaugintais sodinukais. Kad miške būtų gera ir patogu ilsėtis, miškininkai įrengia ir prižiūri poilsiavietes. Taip pat miškininkai rūpinasi ir miškuose gyvenančiais žvėrimis ir paukščiais – kelia inkilus, įrengia ėdžias, žiemą globoja ir gelbsti nuo bado, stebi juos ir netgi skaičiuoja! Buvo įdomu sužinoti, kad Biržų girioje be kitų pelėdų rūšių aptinkama ir reta uralinės palėdos rūšis.

Klausantis pasakojimo ir žiūrint skaidres, mokiniams kilo įvairių klausimų. Patys mokiniai dalijosi savo asmenine patirtimi.

Paskui keliavome į šalia urėdijos esantį medelyną. Čia mus pasitiko jo viršininkė Danutė Liutikienė. Ji aprodė savo valdas. Mokiniai apžiūrėjo šiltnamius, kuriuose sėjamos miškininkų surinktos sėklos ir daiginami sodinukai. Apėjome jau lauke augančių skirtingo amžiaus sodinukų lysves. Čia pat turėjome galimybę palyginti, kaip atrodo metų daigelis ir jau užaugęs medis. Mokiniai aiktelėjo išgirdę, kad per metus Biržų miškininkai miškuose pasodina 1 milijoną sodinukų! Apžiūrėjome gražuoles baltąsias eglutes, kurios jau laukia Kalėdų, mat netrukus jos bus susodintos į vazonus ir prieš šventes parduodamos. Vaikštinėjant po medelyną buvo atkreiptas mokinių dėmesys į rečiau sutinkamos lapų formos medį – raudonlapį ąžuolą. Čia pat pamatėme ir baltosios eglės rūšį, kurios spygliukai neduria. O karpytalapį beržą mokiniai atpažino tik iš įprastos spalvos kamieno, nes jo lapų forma labai skiriasi nuo mums pažįstamo beržo.

Po šios pamokos ruošiamės atlikti ilgalaikį bandymą – auginti kaštoną ir ąžuoliuką. Išklausę miškininkių patarimų, atsisveikinome. Gal ir mums pavyks užauginti medelį?

 

2a klasės mokytoja Daiva Šimienė

uredijoje m