Pagrindinis -> Taip gyvename -> 2020 - 2021 mokslo metai -> Nuotolinis gamtos pamokų ciklas „Pažinimo voratinklis“

Nuotolinis gamtos pamokų ciklas „Pažinimo voratinklis“

El. paštas Spausdinti PDF

Kiekvieną savaitę nuo lapkričio 5 d. iki gruodžio 17 d. „Atžalyno“ mokyklos 5, 8, 9 ir 10 klasių mokiniai turėjo nuotolinį gamtos pamokų ciklą „Pažinimo voratinklis“. Pamokas vedė žinomi Lietuvos gamtininkai, universitetų dėstytojai, gamtosaugininkai.

 

„Kur skrenda paukščiai?“. Pamokos metu mokiniai sužinojo, kas yra migracija ir kodėl vieni paukščiai migruoja, o kiti ne? Kodėl vieni paukščiai skrenda toli, o kiti arti? Lektorius atsakė į klausimus: kaip sužinome, kur skrenda paukščiai? Kodėl kai kurie paukščiai skrisdami nešasi „telefonus“? ir kt. Supažindino su Lietuvoje vykdomais moderniais paukščių migracijos tyrimais.

„Šiltnamio efekto fizika“. Pamokoje nagrinėjo, kas yra šiltnamio efektas Žemės atmosferoje ir kaip jis veikia? Kodėl vienos dujos sukelia šiltnamio efektą, o kitos ne? Kas vyksta, kai keičiasi atmosferos cheminė sudėtis? Kas būtų, jei šiltnamio efekto Žemėje nebūtų?

„Gamtos fotografas. Profesija ar pomėgis?“. Pamokos metu sužinojo, kodėl vieno fotografo kūryba sukelia emocijas, o kito ne? Kas vyksta, kai keičiasi matymo kampas? Kas būtų, jei fotografo profesijos nebūtų? Kaip netrikdant gamtos pagauti gražių kadrų? Visa tai ir dar daugiau išgirsite iš gamtos fotografo „virtuvės“.

„Kaip mums suprasti šiuolaikinį pasaulį ir nuspėti ateitį?“. Šioje pamokoje mokiniai išgirdo, kokiu būdu geologai nustato sluoksnių ir juose paslėptų fosilijų amžių, kokiu būdu galima sužinoti, kaip turėtų atrodyti ekosistemos be žmogaus poveikio ir kaip jas galima efektyviau atkurti remiantis paleontologine informacija. Sužinojo, kokia yra galima mūsų planetos ateitis, priklausomai nuo to, kokiu keliu pasuks žmonija, ir nuo to, kaip į šiuos posūkius sureaguos gamta. 

„Neįtikėtini paukščiai“. Pažintinio ciklo metu mokiniai sužinojo, kad paukščiai – neįtikėtinai sumanios, protingos būtybės. Naujausi mokslo tyrimai parodė, kad kai kurios sparnuočių rūšys savo gebėjimais lenkia primatus ir netgi žmones. Kaip karvelis gali atskirti žymiųjų pasaulio dailininkų stilių? Kokie paukščiai gali pasidaryti įrankius? Kas turi neįtikėtiną atmintį? Kokias dovanas nešioja patinai patelėms, kad užkariautų jų širdis?

„Ko galėtume pavydėti paukščiams“. Pamokoje mokiniai susipažino su vabzdžių formų ir gyvenimo būdų įvairove, aptarė vabzdžių teikiamą naudą ir kai kurių vabzdžių keliamą pavojų žmogui, apžvelgė vabzdžių savybes, leidžiančias jiems taip puikiai prisitaikyti gyventi įvairiausiomis aplinkos sąlygomis.

Biologijos vyr. mokytoja Rasa Poškienė

paz vor1_m paz vor2_m paz vor3_m paz vor4_m paz vor5_m